söndag 25 januari 2009

3 filmer från min dvdhylla som ni antagligen inte har sett men borde!

.Okej, många av er har nog sett alla de jag kommer lista, men det är ofta som jag pratar med folk om film och de har aldrig hört talas om de här. Så därför kommer en liten lista med tips ifrån min hylla!


1. A Scanner Darkly
En film som handlar om en undercover polis i en inte allt för avlägsen framtid som ska infiltrera en ny drog och dess nätverk.
Varför?
En för mig helt underbar film, den har en viss magi som tilltalar mig. Antagligen för att den innehåller mängder med dialog som är så rolig, dum, intressant och stundvis väldigt ointressant. Den är väldigt speciell och baserad på en novell med samma namn av Philip K. Dick, författaren bakom böckerna som Bladerunner, Minority Report och Total Recall är baserade på. Jag älskar alla. Filmen är också visuellt fascinerande, den är nämligen först inspelad vanligt med skådisarna sen har de målat varje bildruta för hand efteråt, allt för att få en mer naturlig känsla till karaktärerna. Den innehåller också en pre-riktigt-jävla-känd Robert Downey Jr som är helt genialisk som Barris.
Varför inte?
Många uppskattar inte det visuella i filmen och mår till och med illa. För mycket dialog kan nog andra också klaga på.

2. Mýrin/Jar City
Ett mord öppnar upp det förflutna i en liten by på Island för en sliten polis och hans kollegor.
Varför?
För att den är så mycket bättre än vilken Beckfilm som helst? Nej, inte för att det säger så mycket egentligen, men det här är en riktigt välgjord thriller baserad på en bok av Arnaldur Indriðason. Och den är regisserad av mannen som regisserade 101 Reykjavík, en annan fin isländsk film. Utöver det så innehåller filmen den fina isländska vemoden och det visas med blekhet och grönton. Ingvar Eggert Sigurðsson gör ett riktigt bra jobb som den slitna polisen Erlendur.
Varför inte?
Jag kommer inte direkt på en anledning till varför man inte skulle se den här? Man gillar inte islänningar? Fast det är ju lite groteskt när han äter fårhuvudet...
3. Primer
Två kontorsråttor som under all sin fritid lägger ner tid på en maskin som ger de konsekvenser.
Varför?
Det är lite svårt att prata om den här filmen, min beskrivning på handlingen är väl inte jätte ärlig emot filmen men det är mest för att jag vill att man ska veta lika lite som jag när jag såg den. Jag köpte den enbart för att den var billig och det slutade med att jag fick vantarna på en speciell liten independent film med en budget på enbart 7000 dollar. För den lilla budgeten så har killen som skrev, regisserade och spelade huvudrollen åstadkommit väldigt mycket, verkligen inspirerande för oss som vill jobba inom film. Efter att jag hade sett den så satt jag med öppen mun och kliade mig på huvudet och undrade vad fan jag precis hade bevittnat.
Varför inte?
Om du är en sån som enbart kollar på film för att se explosioner, snabba bilar och one-liners är det här verkligen ingenting för dig. Jag säger inte att det är något fel på Michael-Bay-slash-Paul-W.S-Andersson-filmer, men om det är din cup-ó-tea så håll dig borta från den här filmen. Större delen av filmen är bara konversationer mellan de två huvudpersonerna eller voice-over av en utav de.Oj, nu så här efteråt märkte jag att det bara blev en massa nya independentfilmer, trevligt!
Pusha

2 kommentarer:

DiNer0 sa...

Bra tips!
Jar City har jag sett, riktigt bra.
Primer känner jag till men fortfarande inte sett och den första hade jag glömt bort så det var bra du påminde mig :) Tack!

SalomonT sa...

Varsågod! Den första är helt klart den personliga favoriten!